Minimalisme in poetsspullen

Minder is mooier, makkelijker en goedkoper en dat geldt net zo goed voor poetsspullen.

Ik ben altijd wel een beetje geschokt als ik de enorme stapels met dozen wasmiddel en duizenden flessen wasverzachter, Ajax, chloor en andere troep in de winkels zie liggen: dat ligt dus allemaal binnen een paar weken in het water, ook alle ingrediënten die nooit afgebroken worden. En dat is dan maar een winkel!

En behalve dat, als we de kleding het dragen en onder het beddengoed slapen dat erin gewassen wordt, trekt het in onze huid en vervuilt het onze longen.

Er is, in mijn optiek, geen enkele reden om al die hormoonverstorende, milieuvervuilende en luchtwegklachten veroorzakende zooi te gebruiken.

We denken dat dat zo is omdat de reclame je vertelt dat je kleding (en jijzelf) naar chemische ‘lenteweide’ moet ruiken, dat de gewone geur in je huis gênant is en overstemd met ambi pur en dat zonder Omo met vlekkenvangers je kleding niet schoon wordt. Maar hoe schoon is schoon als het je heel langzaam ziek maakt? Als je hormoongerelateerde klachten krijgt door de parfum? Als je kinderen astma-aanvallen krijgen omdat ze constant in een toxische parfumwolk lopen?

We denken allemaal niet beïnvloed te worden door reclame en toch doen we bijna allemaal mee aan die onzin. En voor de goede orde, ik koop heel soms ook wasmiddel van ‘Klar‘ omdat het lekker ruikt zoals die met de geur ‘kruisbes en komkommer’.

Maar nodig is het niet.

Ik heb al mijn schoonmaakmiddelen vervangen door heel simpel, afwasmiddel.

Biologisch, van Sonett. Met citroengeur. In een grote verpakking, van vijf liter.

Je kan er alles mee doen 🙂

Een klein beetje in een spuitfles met water en je hebt een schoonmaakspray. Een paar druppels etherische olie naar believen (oh, dennengeur is zo lekker :)) bij doen.

Het maakt de wc schoon, die je sowieso nooit zo vies moet laten worden dat alleen wc-eend (of erger) nog opgewassen is tegen de schoonmaaktaak. Elke dag even de borstel erdoor en de bril afdoen en het is altijd fris. Waarom zou je ook de wc-pot ontsmetten. Je drinkt er niet uit, als het goed is. Gekkigheid.

Een heel klein beetje (!) in koud water (!) maakt de vloer en de ramen mooi schoon.

En nog beter: met een theelepeltje ervan heb je een schone was. Beetje baking soda erbij voor witte was.

Je kan er zelf je haar mee wassen. Wordt het heerlijk zacht van.

Het is zacht voor de huid, dus als je last hebt van huiduitslag is het veilig om te gebruiken: het wordt er op zijn minst niet erger van.

We gebruiken het als handzeep en zelfs om de afwas mee te doen 🙂

Het is niet schadelijk voor het milieu, in tegenstelling tot merken als Ecover die zich vooral als milieuvriendelijk presenteren maar dat bij nadere beschouwing niet echt zijn.

Het is enorm zuinig in gebruik, dus je doet er echt heel lang mee. En het mooiste: je hoeft maar een product op voorraad te hebben. Geen rommel in het gootsteenkastje, geen paniek omdat er iets op is en geen bergen lege flessen op de afvalberg.

Heerlijk 🙂