Het plezier van fijne ochtendroutines

Foto door Gabi Guerino op Pexels.com

Ochtendroutines zijn enorm hip en met een reden want als je ochtend goed begint is het een stuk lastiger om je dag te verkl’ten, heb ik gemerkt.

Vroegah had ik geen ochtendroutine en ik bleef zo lang mogelijk liggen want ik was moe van twee, drie, vier kleine kinderen en mijn pogingen tot het hebben van een eigen leven tot de klok van twaalf of later na een dag lang mamamamamama.

Och, dat was stom.

Ik wilde altijd al iemand worden die vroeg opstond maar ’s ochtends om zes uur dacht ik altijd ‘laat maar’ en draaide me nog fijn een keer om.

Tot er iets in me omging en ik besloot ‘netter’ te gaan leven. Ik denk dat een boek van Fiona Ferris hiertoe de aanleiding was. Ik ontdekte het immense plezier van opstaan voordat iedereen opstaat en de dag in stilte beginnen. Van klaar zijn met mezelf in plaats van mijn dingen tussen alle andere dingen door moeten doen zodat ze zes keer zo veel tijd kosten.

Heel mijn dagen begonnen makkelijker te verlopen, door die ene simpele verandering.

Mijn gezicht wassen voorzien van wat verf, een halve liter water drinken, een paar rek- en strekoefeningen doen, koffie drinken voor ie koud is, tien minuten meditatie en mijn gedachten en intenties voor die dag opschrijven in een notitieboek: heerlijk!

Meer moet het ook niet zijn. De magie van de vroege stille ochtend verdwijnt met dat de koffiepot leger wordt en ik boven gestommel hoor van wakker wordende kinderen, maar dan is mijn dag goed begonnen en dat is het doel van de ochtendroutine. Niet om er zoveel mogelijk in te proppen waarvan ik vind dat ik het moet doen.

En dat is het doel van mijn ochtendroutine: de dag goed beginnen.

Maar het internet zou het internet niet zijn als er hele lijsten worden geschreven wat je wel en niet moet doen en waarom niet.

Geen koffie, maar citroenwater, of thee.
Journaling en dan niet zo maar wat neerkrabbelen maar wel drie ‘morning pages’ of ‘morning journal prompts’ om te volgen.
Dan honing met kaneel want dan word je dun en nooit meer ziek.
Een groene smoothie is de beste manier om je dag te beginnen.
Nee, een ei met spinazie anders gaat je bloedsuiker teveel omhoog.
Mediteren, minstens twintig minuten en ook tai chi natuurlijk.
Aarden, niet te vergeten.
Je dankbaarheid uitspreken naar het universum.
Vijf minuutjes HIIT-oefeningen, voel je je heel de dag energiek.
Een koude douche nemen.
Je bed opmaken, uiteraard maar wel eerst een halve dag laten luchten.
Affirmaties uitspreken.
Yoga, uiteraard ook.
Bijbel lezen.
De ramen tegen elkaar open zetten.

Nou ja, dat dus.

Het kan nogal een overweldigend iets worden.

En ‘de perfecte ochtendroutine’ bestaat ook niet.

Nieuwe dingen toevoegen

Er is denk ik niets mis mee om eens iets anders te proberen, maar alleen als het goed voelt. Als ik zelf het gevoel heb dat ik iets opschiet met wat ik toevoeg.

Ik haat zweten, dus dat als eerste doen is een slecht idee. Maar ik houd wel van het aangename gevoel dat ik heb nadat ik een paar kettlebell-swings heb gedaan, dus die houden we erin.

Ik voel me absoluut kalmer als ik in de ochtend bewust uit mijn hoofd kom, dus ook meditatie is een behoorlijk vast onderdeel.

Koffie is vast niet het gezondste, maar thee maakt me misselijk. Een vettig ontbijt idem. Groene smoothie op de nuchtere maag: blergh. Dus koffie: ja, heerlijk! Een langere work out is vast beter, maar die kettlebellswings zijn het meeste dat erin zit voor me. Iets is beter dan niets.

Het is zo belangrijk om te kiezen wat werkt voor jou. Ook als dat zes keer snoozen betekent omdat dat die gestolen minuutjes in je warme bed de beste zijn van je hele dag.

Denk aan je gedachten

Ook probeer ik te letten op wat ik denk. Als ik mijn dag begin met denken aan alle leed van de wereld hoor ik de vogeltjes die zingen om een ander vogeltje te vinden (of weg te jagen maar het klinkt allemaal leuk) niet meer en lijkt het hele leven een nutteloos obstakel.

Dan zie ik niet hoe erg we het hebben getroffen. Met elkaar, deze plek en alle andere goede dingen in ons leven. Slechte ‘vibes’ trekken slechte vibes aan. Goede vibes, trekken goede vibes aan. Ook al voelt het kunstmatig om aan blije dingen te denken, het helpt me wel.

Ik kan ’s avonds serieus uitkijken naar de volgende ochtend. En dat maakt mijn niet perfecte ochtendroutine perfect voor mij 🙂