Materialisme vermijden

Foto door mali maeder op Pexels.com

Er zijn denk ik maar weinig mensen volledig immuun voor de verlokkingen van het consumentisme, materialisme en andere uitwassen van de moderne wereld. Mark Boyle (the ‘Moneyless Man’) misschien?

Ik niet. Ik doe zelden impulsaankopen en persoonlijke aankopen doe ik niet vaak, maar niet nooit. Wat ik koop, daar heb ik doorgaans wel veel plezier van maar sla soms ook de plank mis, zelfs na zorgvuldige overweging.

Een wereld vol verleidingen

Er is veel leuks te koop en elk product lijkt wel iets te beloven. De perfecte, comfortabele nette broek. Het ideale zomerjurkje. De sneakers waar je de wereld op uitloopt. De crème die je volgens onafhankelijk (!) onderzoek vijf jaar jonger doet lijken. Het bier waarvoor je vrienden spontaan op de stoep staan voor een gezellige avond en het buitenspeelgoed waar je kinderen voor achter hun ipad vandaan komen. Een gezellige nepbonten sprei voor op bed en de bank voor #hygge winteravonden.

Het probleem: er is geen einde aan de gekte. Koop de gezellige sprei en volgend jaar vind je er eentje in grof gebreide wol die veel meer hygge is. Koop de mok en in de volgende winkel vind je een nog leukere. De crème deed weinig maar je kan wel die nieuwe van L’Oreal proberen die hetzelfde belooft; stel dat het waar is!

Verzet is kansloos 😉

Zoals ik zei, ik ben er niet immuun voor. Alles waar je tegen vecht, wordt bovendien sterker. Jezelf vertellen dat je iets niet mag kopen (of doen, of eten) werkt maar voor een bepaalde tijd. Wilskracht is niet in onbeperkte hoeveelheden aanwezig, anders waren we allemaal wel slank en fit en goed met ons geld.

Accepteer gewoon dat je niet alles kan hebben

Wat mij helpt, is gewoon accepteren dat er altijd leuke dingen zijn, die niet zouden misstaan in mijn huis, aan mijn lijf of in mijn leven. Er zijn altijd dingen die ik niet heb en die leuker zijn dan de dingen die ik al heb.

Gewoon, een ‘fact of life’. En helemaal niet erg! Net zoals dat het altijd ergens beter weer is (we zijn in Noorwegen, dus dat kan ik rustig zeggen), dat ze ergens anders beter eten serveren dan dat ik heb gekookt en dat er bergen mensen zijn met een knapper gezicht of een fitter lijf dan ik.

Ik ga echter ook geen moeite doen om knapper of fitter te worden (ik ben tevreden met beide), ik ga mijn geld niet uitgeven in een restaurant om beter te eten en ik vlieg niet naar Madeira omdat daar wel de zon schijnt. Waarom zou ik me dan in allerlei bochten wringen om wel de spullen te vergaren die ik nog niet heb? Het is totaal overbodig.

Det sorte hullet…

Beseffen dat je in dat zwarte consumptiegat kan blijven gooien tot je persoonlijk faillissement wordt uitgesproken zonder dat je ooit gelukkig wordt van hetgeen je koopt, helpt ook om de dingen dan maar te laten voor wat ze zijn.

Waardes als leidraad

Weten hoe je wil leven en daar naar leven, is ook van het grootste belang. Wat zijn je waardes? Ik hecht waarde aan de natuur, gezondheid, eenvoud, gemak, contemplatie, mijn gezin. Voegt een nieuwe jurk, paar oorbellen, betere mascara of koekoeksklok iets toe hieraan? Nee, natuurlijk niet, behalve als ik echt in vodden de straat op moet.

We zijn hier, in deze menselijke vorm, maar een piepklein moment. Waarom zouden we die tijd verdoen met verlangen naar spullen die in 99% van de gevallen over een paar jaar op de vuilnisbelt liggen? Het is collectieve waanzin.

Ik denk dat 10% van onze spullen voor 90% van de tijd gebruikt worden. En we vullen ons leven en verspillen ons geld met een naarstige zoektocht naar die 90% van de spullen die we voor 10% van de tijd gebruiken.

Stel dat….

Stel dat je nu te horen krijgt dat je we er morgen allemaal niet meer zijn. Wat gaan we dan doen? Nog snel wat winkels leegroven? (ja, ongetwijfeld doen sommigen dat). Onze creditcards tot het maximum belasten? Of komen we erachter dat we knettergek waren door al de verkeerde dingen na te jagen omdat we werden verteld en gretig geloofden dat dat was hoe we liefde, waardering, geluk en een goed leven konden krijgen?

Wat zijn je waardes? Versterkt de aankoop die je doet die waardes of juist niet? Is dit wat je achter wil laten op deze wereld, voor nabestaanden? Is dit wie je wil zijn? Denk je echt dat dat zit in de spullen waarmee je je omringt? Heb je misschien al genoeg en meer dan genoeg, zoals praktisch iedereen in de westerse wereld?

Het is er al, je moet het alleen willen zien

Het leven is zo veel mooier als je consumptie van overbodige goederen een halt toe roept.

Opeens is daar dan de tijd om lekker buiten te zitten, in plaats van naar het tuincentrum te gaan om spullen te kopen om lekker buiten te zitten.

Om een wandeling te maken in plaats van dure spullen te kopen om mee te kunnen wandelen.

Om te koken, in plaats van te werken om een dure keuken af te betalen.

Om een reisje te maken, in plaats van te werken voor die dure leren reistas.

Om geld te geven aan een goed doel waar je hart naar uit gaat, in plaats van alleen maar te roepen hoe erg het allemaal is terwijl je ondertussen nog wat dingen in je wagentje mikt bij Ali.

Als je dat beseft, is het alsof er een zware last van je schouders valt die je nooit had hoeven dragen 🙂