Over narcisten (het laatste hoor ;))

Het internet vergeet nooit, maar ook niet alles hoeft met algoritmes opgepikt dus ik heb mijn laatste twee posts, voor wie dat lezen wil, in een word document gezet hieronder.

Ik wil eens even een samenvatting maken van dingen die ik de afgelopen tijd heb geleerd over narcisme. Iets dat ik nooit uit mezelf had gaan onderzoeken omdat ik een heel ander beeld had bij ‘ de narcist’ (meer Donald Trump, bijvoorbeeld).

Dan zet ik maar eens op een rijtje hoe de narcist is.

Hoe de narcist het laat lijken dat jij het probleem bent

 • Ze trekken je in een argument. Ze zoeken iets op waarmee ze het niet eens zijn en bijten zich vast in dat ding, blijven je uitdagen….
 • Ze vragen van je dat je jezelf verklaart, keer op keer. Waar een ander zegt: ‘prima, we hoeven het niet eens te zijn en ik respecteer je mening’ blijft de narcist zagen en poeren. Ook als je zelf het gesprek een andere kant op wil draaien, blijven ze terugkomen op het onderwerp en je vragen om nadere verklaring
 • Ze kunnen het niet hebben als je een eigen mening hebt. Die wordt aangevallen, belachelijk gemaakt, in twijfel getrokken. Normaal zijn discussies leuk, ook al gaat het er hevig aan toe maar met een narcist… niet.
 • Ze maken je verantwoordelijk voor hun emoties. ‘Ik ben zo gekwetst door wat je tegen me gezegd hebt’. Of je aankijken en uit het niet zeggen: ‘je hebt zo je teleurstellingen’.
 • Geen excuses maken. We zijn allemaal wel eens niet in ons gewone doen en zeggen de verkeerde dingen. Normaal gesproken maak je excuses, ook aan je kinderen voor overtrokken reacties maar van een narcist zal je geen excuses krijgen, hoe ongepast het gedrag ook was.

Hoe ze hun kinderen behandelen

 • Ze willen dat hun kinderen ‘normaal’ zijn, aka perfect voor de buitenwereld en hun eigen wereldje, de kinderen mogen niet zichzelf zijn
 • Er is nooit samenspraak, alleen top-down controle en intimidatie
 • Hun kritiek wordt breed uitgemeten, het liefst in gezelschap van anderen maar anderzijds kan in gezelschap het kind heel anders behandeld worden dan thuis
 • Kinderen gehoorzamen uit angst voor represailles, niet omdat ze het nut van de regels zien (vijf minuten te laat is een uur uitgekafferd worden, bijvoorbeeld)
 • De silent treatment zit bovenin in hun gereedschapskist. Voor een kind is buitengesloten worden een van de ergste dingen
 • Ze liegen glashard zodat de kinderen aan zichzelf gaan twijfelen (jij hebt je handen in de frituurpan gedaan en ze afgeveegd aan het gordijn!!!!!) No I kid you not.
 • Gewone dingen tot heldendaden verheffen: (‘hoe vaak heb ik je geslagen? Nee, zie je wel, ik ben een goede vader!)
 • Hobby’s, liefhebberijen, vrienden en andere dingen afzeiken
 • Het kind verantwoordelijk maken voor hun buien (als jij nou maar eens dankbaar was voor alles ik wat voor je deed, dan was het hier tenminste een keer gezellig)
 • Ze weten precies hoe ze op je in moeten spelen als het moet… ‘Maar Gerlindetje, vertel me dan eens wat ik allemaal verkeerd heb gedaan’
 • Totaal geen idee hebben waar je het over hebt, wanneer geconfronteerd. ‘Je ziet spoken’, ‘zo is het niet gegaan’ en ‘dat is nooit mijn bedoeling geweest, ik wist niet dat je je dat zo zou aantrekken’.
 • Verwachten dat jij weet wat je fout doet (na twee dagen silent treatment zeggen: ‘als je nou nog niet weet wat er aan de hand is, dan begrijp je er echt helemaal niets van’.

Wat voorbeelden van gaslighting

 • Mark Rutte die zijn mond opendoet
 • Jouw gevoelens onbelangrijk maken (maak je je daar nu nog steeds druk om?)
 • De regels zelf maken en veranderen zonder dat iemand dat verder weet maar het wel tegen je gebruiken
 • Zeggen dat je dingen verkeerd onthouden hebt, boos worden omdat mensen een andere herinneringen hebben aan de gebeurtenis in kwestie
 • Jou verantwoordelijk maken voor hun gevoelens, problemen, uitbarstingen etc.
 • Glashard liegen over dingen die wel of niet gebeurd of gezegd zijn
 • Jou beschuldigen van dingen die je niet hebt gedaan
 • Jouw emoties en reacties belachelijk maken

Enfin. Mijn ouders volledig uit mijn leven bannen is geen optie (sowieso niet voor mijn kinderen, het zijn wel hun opa en oma) maar het is belangrijk de narcist niet langer te voorzien van munitie, te voeden. Ermee in discussie gaan, is zinloos. Je krijgt een berg verwijten, niet te zaken doende argumenten en een ‘word salad’ naar je hoofd waar je echt niets mee kan. (serieus, het filmpje hieronder is zo herkenbaar!)

De narcist deelgenoot maken van je ideeën, gevoelens, dromen, overwegingen en ervaringen… veel kan en zal tegen je gebruikt worden, worden aangegrepen om je belachelijk te maken of aan te vallen en meer van dat. Dus, het is zaak om je relatie met een narcist, als je die moet hebben, zo ‘zakelijk’ mogelijk te houden en te onthouden waar het om gaat voor jou. Om je niet te laten verleiden in te gaan op wat hij of zij zegt. Te glimlachen als er weer eens een aanval wordt gedaan of een conflict wordt uitgelokt.

Als je de narcist door hebt en je je uitspreekt, als je hem of haar confronteert, zal de narcist van alles proberen om je te laten geloven dat hij of zij het niet zo bedoelde, dat je het verkeerd hebt begrepen, dat hij of zij toch veel om je geeft. Enzovoort. Ik denk dat je afstand behouden met een ‘ik laat me verrassen’-houding het beste werkt.
Ik geloof niet (meer) dat zo iemand kan veranderen dus je reserves laten varen is geen goed idee, tenzij je graag meer van hetzelfde wil.

Met die ouwe zoek geen contact meer (al meer dan een half jaar niet en dat bevalt me prima), maar met mijn moeder kan ik op een ‘gezellige’ basis blijven communiceren. Tja…

Ik zal hun problemen niet meer de mijne maken, geen oplossingen meer aandragen, proberen te helpen of wat dan ook. Gewoon, koetjes en kalfjes en soms een foto van haar kleinkinderen. Dat scheelt mij enorm veel gedoe en hoofdbrekens maar heeft niet de lelijke consequenties van een volledig dichtgelagen deur, hoewel ik dat voor mezelf wel het makkelijkste zou vinden.

Wel…

Ha en fin dag, folkens! Het is hier de nationale feestdag en de kinderen en ik zitten bij te komen van de mensenmassa 😀 Vanmiddag, als het wat stiller is, gaan we naar het durp voor een ijsje, want dat hoort erbij. Het is prachtig weer, het is stil, het leven is goed 🙂