Hoe je je een minimalistisch, zuinig leven makkelijker volhoudt

Foto door Tobias Bjørkli op Pexels.com

Het klinkt allemaal erg leuk. Zo zuinig mogelijk leven, veel geld over houden. Geen geld meer uitgeven aan onzin. Een makkelijk schoon te maken huis. Minder gedoe over al die dingen die er helemaal niet toe doen. Kalmte. Rust aan je hoofd. Geen geldzorgen.

Maar er is dat, en het gewone leven. En die dingen botsen soms.

Het is net zoals dat je weet dat je morgen echt geen chocola gaat eten. Dat lukt tot een uur of drie en dan is het toch wel erg verleidelijk. Een stukje dan. Nou ja, op een been… En toen waren er opeens drie rijtjes verdwenen.

Had je nu maar meer wilskracht. Wat een mislukking. Wat een faal. Het wordt nooit wat.

Maar, dingen op wilskracht doen, kost heel veel wilskracht. En je wilskracht is uitputbaar.
Ga maar boodschappen doen met kleine zeurende kinderen (nou ja, doe maar niet).

Na vijftien keer ‘nee’ ben je geneigd te zeggen dat ze maar in het karretje moeten gooien wat ze willen, mits ze daarna hun kwek maar houden tot je klaar bent met je boodschappenrondje.

Je principes zijn niet veranderd, maar op een gegeven moment is de grens bereikt.

Dus, zorgen dat er geen verleidingen zijn, of stoorzenders, is waar je moet beginnen.

Als ik nooit meer chocola zou eten, zou ik daar niet heel rouwig om zijn. Maar leg het in een la en ik moet er elke keer als ik het zie, weerstand aan bieden.

Als er boterkoek in de oven ligt, dan is het lastig om die te negeren. Moet ik hem echter eerst zelf maken van bloem, boter en poedersuiker, dan denk ik ‘nah, ik neem wel een appel’, zo om een uur of half vier ’s middags.

Als ik niet naar een winkel ga, dan kan ik er ook niets kopen.

Als ik gepast geld mee neem voor de dingen die ik nodig heb, dan heb ik geen geld voor nog even wat impulsaankopen bij de voordeeldrogist of waar dan ook.

Als ik geen instagram op mijn telefoon heb, kom ik ook niet in de verleiding om in het gat van de reels-video’s van schattige beestjes te gaan kijken .

Als mijn telefoon -zoals bijna altijd- in de slaapkamer ligt, kom ik niet in de verleiding om er van alles mee te gaan doen.

Als ik geen nieuwsbrieven van winkels ontvang, voel ik me ook niet geroepen om van hun geweldige kortingsacties gebruik te maken.

Als ik mijn gegevens niet achterlaat bij winkels, kunnen ze me ook niet stalken met al hun mooie dingetjes.

Als je je kinderen niet meeneemt naar de winkel, zeuren ze ook niet om dingen.

Het is beter om dingen te voorkomen, dan om achteraf de schade te moeten verhelpen.

De slechte gewoonte minder makkelijk maken, de verleidingen verwijderen en de nieuwe gewoontes makkelijker en aantrekkelijker maken. Directe bevrediging van een wens vervangen door je richten op je wens op de lange termijn want wat je NU wil en wat je ECHT wil, is vaak niet in lijn met elkaar.

Als je niet NU de chocola wil eten maar wel gezonder wil zijn dan moet je niet alleen de chocola niet eten, maar ook niet kopen. En zorgen dat je het niet koopt door je boodschappen niet te doen bij de supermarkt, maar bij de groentenboer, de visboer en de bakker bijvoorbeeld. Of online, als het op die manier makkelijker is.

Als je NU niet wil toegeven aan die impulsaankoop, moet je zorgen dat je het jezelf lastig maakt om die te doen. Door creditcardgegevens te verwijderen van websites, door het een gedoe te maken om in te loggen, door cash en gepast geld mee te nemen, door de winkel niet te bezoeken. Door weg te kopen, uit te schrijven, ontvolgen.

Is de Action je valkuil maar heb je wasknijpers nodig? Betaal dan een euro meer en koop ze elders, dat is goedkoper dan een mand vol impulsaankopen doen daar of het jezelf enorm moeilijk maken door overal ‘weerstand’ aan te moeten bieden.

Als winkelen met vriendinnen zorgt dat je altijd te veel uitgeeft, spreek dan elders af of neem alleen geld mee voor koffie. Stel voor naar een tentoonstelling te gaan, of een wandeling te maken.

Zorg dat je gewoon niet in de verleiding komt. Verander je omgeving. Dat is makkelijker dan jezelf veranderen.

Je zal een boel ‘herrie’ moeten buitensluiten.

Maar, het overgrote deel is te vermijden met relatief weinig moeite.

Wat er dan nog overblijft, daarvoor heb je je wilskracht.

Is het een garantie dat je altijd op het rechte pad blijft? Vermoedelijk niet.

Is dat erg? Nee, ook niet, mits je ervan leert en jezelf bijstuurt.

En heb er vertrouwen in, dat je het kan.