Het beste van minimalisme: meer tijd.

Nog een dagje werken en dan is de man vijf dagen vrij. Skjærtorsdag, langfredag en dan Påske. Hier is veel dicht op die dagen en dat is heerlijk. Je hoeft toch niet zodra je een dagje vrij hebt, naar een winkel? En nog erger: ervoor in de file te staan? Die geopende meubelwinkels op feestdagen heb ik nooit begrepen. Twee of drie dagen niet kopen een onmogelijke opgave?

Als je niet winkelt als hobby, houd je tijd over. Als je zo min mogelijk (overbodige) spullen in huis hebt, houd je tijd over.

En dat is nu precies waarom ik zo veel van minimalisme houd: we hebben veel meer tijd.

Weggegooid geld en spullen zijn doorgaans wel weer te verkrijgen, maar weggegooide tijd nooit.

De dingen die we niet hoeven doen dankzij een minimalistische levensstijl:

  • Elk weekend uren stuk te slaan aan het poetsen van het huis…
  • En de tachtig prulletjes, het kloppen van de vloerkleden, het wassen van de gordijnen, het uitbikken van de badkamer….
  • Keer op keer kledingkasten organiseren. Ik kan alles uit iemands kast trekken, binnen twee minuten ligt alles weer opgevouwen erin.
  • Naar ikea voor het kopen van nog meer spullen om onze spullen in te organiseren.
  • Vervolgens een huwelijkscrisis krijgen omdat de gebruiksaanwijzing niet klopt enzo 😀
  • Winkelen, behalve voor dingen die we nodig hebben. Het geduld van mensen om winkel in, winkel uit te gaan, wekenlang, op zoek naar De Perfecte Tafel / Lamp / Nachtkastjes, heb ik evenmin nooit begrepen. Als ik me verveel -wat ik eigenlijk nooit doe- is het laatste waar ik dan zin in heb, naar een winkel gaan.
  • Het huis te verbouwen. Ik snap dat meer ruimte en licht heerlijk kunnen zijn en soms echt de tijd, het geld en de moeite waard. Maar hoeveel mensen kunnen gewoon niet genieten van wat ze hebben? Is de woonkamer prachtig, willen ze een nieuwe badkamer. Is dat geregeld, dan moet er een serre komen. Staat die er, dan moet de tuin op de schop. Waarom! Het maakt echt niet gelukkiger.
  • Heel veel boodschappen doen.
  • Sociale verplichtingen nakomen. Emigreren helpt veel maar ook daarvoor kwamen we niet vaak op verjaardagen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik er doorgaans compleet ‘overprikkeld’ vandaan kom en dat de man er gewoon een pesthekel aan heeft.
  • Administratie en post uitzoeken. We krijgen nauwelijks post, ik retourneer alles van winkels en bedrijven waar ik niets van wil en heb zo min mogelijk verplichtingen

Vroeger, toen we nog samen waren, waren we wel eens bijna een complete dag bezig om de boel weer onder controle te krijgen. Hoe deden we dat?

Onbegrijpelijk, vooral ook omdat je een dag erna al weinig meer kon zien van ons gezwoeg. Ook gingen we graag naar de stad. Ergens iets eten, de modelbouwwinkel, de fnack, een paar cd’s of film voor vanavond kopen, even langs de boekwinkel, in een kledingwinkel waar ik iets moois in de etalage had gezien….

Pasgeleden zei ik tegen de man dat dat echt best zonde was van ons geld en de tijd. ‘Maar we hadden er toch plezier in?’ zei hij en dat was ook zo. Het was alleen goedkoper en makkelijker geweest, als we 90% van die aankopen, niet hadden gedaan 😉

Buiten dat ik minder te doen heb, is het ook veel rustiger in mijn hoofd. Het zit me niet lekker als de tuin vol ligt met grofvuil, als er spullen uit de kasten springen als ik ze open doe, als ik achter in mijn keukenkastjes dingen heb staan die ik nooit gebruik, als de boeken niet meer in de boekenkast passen en dus ook horizontaal erin gepropt worden, als ik mijn kledingkast open doe en elke keer weer geconfronteerd word met die miskopen en ik geen idee heb wat er in de trapkast rondspookt….

Minimalisme maakt mijn leven en mijn hoofd kalmer en rustiger. En dat is voor mij nog belangrijker dan bijvoorbeeld geld overhouden of een net huis hebben.