Een kleine update: kippen, no spend april, sneeuw….

Gisteren was een bijzondere dag. Het begon met een laagje poedersneeuw en minuscule sneeuwvlokjes die nauwelijks bleven liggen. We maakten een wandeling naar Kniben, 92 meter boven zeeniveau. Het was grijs en grauw maar aan het einde van de wandeling waren de wolken en sneeuw weg en werd het heerlijk lenteachtig.

Een uurtje later begon het echter weer te sneeuwen en binnen een paar uur lag er een dik pak en was de hele wereld winters. Het was schitterend. Omdat het na het eten nog heerlijk licht was, maakten we nog een kleine wandeling in de buurt.

Wat een heerlijk weer. Ik ben net terug van een korte maar stevige wandeling van 4,5 kilometer. Vorige week was het echt enorm flauw weer: het waaide, de regen kwam met bakken uit de hemel en het was koud, koud, koud.

Ik zag de eerste lammetjes van de buren die schapen hebben. Zo lief! Vijf stuks, tot heden. Jammer genoeg had ik geen telefoon bij me, ze bleven zo nieuwsgierig naar me kijken dat ik ze mooi had vast kunnen leggen 🙂

Kippen….

Van het weekend hebben we het kippenhok eens op de kop gezet. Figuurlijk. Ik heb het helemaal leeg en schoon gemaakt, de man heeft de nestkasten lager gehangen en nieuwe zitstokken gemaakt en nu kunnen we simpelweg karton onder de zitstokken leggen zodat het hok makkelijker schoon kan worden gemaakt en ook minder snel vies wordt.

Donderdag heb ik er nog eentje uit de klauwen van een roofvogel gered, ik denk een sperwer maar de laatste weken zie ik ook geregeld ruigpootbuizerds boven het huis. Ik stond vlakbij (ik laat ze niet onbeheerd scharrelen) en zag ze opeens allemaal verstijven en wegvluchten. Tupa, het kipje in kwestie lag heel zielig in de beek op d’r buik met haar hoofdje naar beneden dus ik vreesde al het ergste maar behalve enorm geschrokken, bleek er weinig met haar aan de hand.

Je ziet het aan het kopje, awww… Karamel kwam lekker bij haar zitten. Toen ze een beetje van de schrik bekomen leek hebben we haar geføhnd en toen ging ze lekker met de andere kippen op stok.

Omdat ze steeds nog last hebben van luizen, heb ik twee grote verpakkingen kiselgur gekocht en een soort multivitaminen. Dat brengt de kosten per gelegd ei op zo’n 76 kronen maar och, het zijn leuke beestjes 😉

Huis-reset

Vanmorgen heb ik fijn mijn maandagse ‘reset’ gedaan. Al het afval weg, de kinderkamers ontrommeld en schoongemaakt, de kamer van de oudste eens flink opgeruimd want herregud wat een rotekopp is dat. Gestofzuigd, de eerste was zit in de wasmachine, de badkamers zijn weer fris en de koelkast is zo goed als leeg.

Het eten voor vanavond staat te ontdooien: lekker makkelijk uit de vriezer in combinatie met de wraps, de rode kool en zure room die we nog hebben. Alle fruit is ook op maar daarvoor heb ik altijd een paar zakken bevroren bessen in de vriezer.

Ik vind het erg fijn om zo veel mogelijk op te maken, voor ik boodschappen doe. Zo makkelijk om eigenlijk niet na te hoeven denken over wat we nodig hebben: alles 🙂

Ik besloot geen boodschappen meer te bestellen, want CO2-terreur: alles wordt bijgehouden. Zie hier het resultaat van mijn laatste bestellingen…. Terug naar de echte winkel en cash betalen zo lang het nog kan!

No spend-april

De komende maand ga ik weer een no-spend maand doen en zo min mogelijk uitgeven. Opmaken wat we hebben liggen in de vriezer en voorraad. Ik koop niets voor mezelf, het huis of de kinderen want we hebben alles wat we nodig hebben.

Niet dat we veel kochten de laatste tijd…

Sinds februari:

  • Twee paar oorbellen. Ik heb geen last meer van oorbel-allergie en ben gek op oorbellen… Deze, onder meer. Ze zijn in het echt mooier dan op de foto en ze zijn nog niet kapot, in tegenstelling tot de exemplaren van de sieradenwinkel, die vermoedelijk zijn waren van een soortgelijke handelaar betrekt
  • Een wijd uitlopende broek, voor van de zomer
  • Sneakers, deze. Iets te veel steun naar mijn smaak maar toch, heerlijke schoenen om lange wandelingen mee te maken
  • Beenwarmers, mijn vorige paar was helemaal uitgelubberd. Niet fraai.
  • Een zachte bh, ik heb er nu maar een en dat is wat weinig
  • Drie tops met v-hals voor van de zomer, de huidige exemplaren kunnen motoronderdelen gaan poetsen
  • Een handdoek per kind met een eigen kleur. Altijd ligt de dader op het kerkhof, wat natte handdoeken in een hoek flikkeren betreft. Maar niet meer!
  • Jurkjes voor de kleinste twee. Zomerjurkjes, maar met een neutrale kleur en print, dus ook geschikt voor met een legging en vestje, buiten die zes weken die de zomer hier duurt.

Een no-spend maand maakt me er altijd weer van bewust dat ik veel minder nodig heb dan ik denk. Net zoals het zes weken lang dragen van dezelfde jurk dat deed met kleding. Een beetje meer variatie is fijn, maar niet essentieel. Het is een luxe. Het is een reset voor wat er resteert van mijn consumentenbrein.

Ik las een boek van David Ipenburg via kobo plus, over eten voor een euro per dag. Hoewel het niet mijn voorkeur heeft, was het interessant te lezen van hoe weinig men eigenlijk heel goed kan leven. Ik besloot dat het hier ook wel weer wat minder kon op sommige gebieden, dus ik ga eens proberen of we het kunnen redden met 1200 kronen per week tot eind april… Dat is 11000 minder per maand dan volgens het Noorse Nibud.

En inmiddels zijn de kinderen thuis, dus ik ga eens de gezellige moeder uithangen.

Dag allemaal!