Boodschappen – nieuwe routine

Vandaag gingen we naar de winkels. Moet ook gebeuren.

Olijven, eieren en groenten bij de toko, wat dagelijkse boodschappen bij de Coop, bierpakketten en foute chips bij Europris en langs de kringloop waar op woensdag de boeken maar 5 kronen (50 cent) kosten. Ik vond iets romantisch in dat speelt in WO2 in Parijs en een van Alexander McCall Smith, een serie vampierboeken voor de oudste en een berg Dean Koontz en Stephen King voor de man. En twee mooie truien voor mezelf a 10 kronen per stuk.

Het voordeel van onze handletur vandaag is dat we niet meer naar de winkel hoeven de komende dagen en we heerlijk kunnen genieten van vier vrije dagen met zijn zessen. Ik heb er zo veel zin in! We willen morgen naar de Tømmerrenna, even kijken hoe ver we komen met de jongen.

Betere planning… hoe?

Ik moet weer minder naar de winkels en weer beter plannen. De laatste tijd maakte dat niet uit omdat ik de jongen vaak naar school moest brengen of halen en dan kom ik er langs, maar het moet geen gewoonte worden om 2, 3 keer per week naar de supermarkt te gaan. Er gaat zo veel tijd in zitten!

‘Vanuit je luie stoel…’

Eens per week is meer dan genoeg, maar wat een gesjouw! Vandaag heb ik daarom voor het eerst besteld bij Oda, een bezorgsupermarkt. De prijzen zijn hetzelfde als in de winkel en ze hebben veel van Kolonihagen, een biologisch Noors merk met grote focus op dierenwelzijn, bodemgesteldheid en verantwoordelijkheid voor hetgeen ze produceren.

Minder = creatiever

Mezelf beperken wat betreft winkelbezoek maakt me ook weer zuiniger en creatiever. En ik houd van de rust die het geeft om niet naar grote winkels te hoeven. Om zo min mogelijk winkels te hoeven bezoeken, zonder compensatie middels enorme supermarkt-hauls eens in de zoveel tijd.

Ik ben dankbaar dat we (voorlopig) nog (redelijk) goedgevulde supermarkten hebben en niet compleet afhankelijk zijn van het al dan niet lukken van de oogst voor ons voortbestaan, maar mijn hobby is het niet. Ik ga liever på tur of wandelen met mijn kinderen.

Mijn plan nu is om eenmaal per twee weken een bestelling bij Oda te doen voor wat verse dingen als zuivel en fruit en ‘kruidenierswaren’, eenmaal per maand wat niet op internet bestelbare waren (bierpakketten, spullen van de toko, toiletpapier, goede aanbiedingen) te halen, al het vlees te kopen bij Fritt & Vilt (vrij en wild… en diepgevroren) en de man met een boodschappenlijstje langs de Gårdsutsalg (boerderijwinkel met spullen uit de regio rond Stavanger) te sturen, waar hij uit zijn werk langsrijdt.

Ik hoop dat deze routine weer rust brengt. Ik moet even bekijken hoe het gaat, maar mijn doel is echt nog maar eenmaal per maand bij de gewone winkels te komen. Ik heb er nu al zin in 😉