Georganiseerd blijven: 11 tips van een chaoot.

Sommigen van ons zijn van nature georganiseerd en netjes. Je hebt van die mensen, die vinden het heerlijk om hun eigen organisatiesystemen te onderhouden, leggen dingen netjes terug waar ze horen in plaats van het richting de kast te gooien en te hopen dat het daar ongeveer in terecht komt…. zoals wij.

Als je al een miljard keer een systeem hebt gemaakt of bij jezelf hebt gedacht ‘nu ga ik het echt zo houden’, om jezelf een paar weken later weer in de chaos te vinden is het misschien tijd om eens iets anders te proberen.

Hoe dan?

Houd alleen wat je nodig hebt en wat je fijn vind om te bezitten.

Dat je iets gebruikt, wil niet zeggen dat je het nodig hebt. Vaak kan je met de helft van het aantal pannen, paar schoenen, handdoeken, spatels of waterflessen ook prima uit de voeten. Extra’s kunnen handig zijn: extra handdoeken in het geval van lekkende waterleidingen, extra beddengoed voor kleine kinderen maar we vergeten soms dat de spullen die we hebben, wasbaar, herbruikbaar en op meerdere plekken inzetbaar zijn.

Vereenvoudig al je routines

Of, creëer routines als je ze nog niet hebt. Alles wat op de automatische piloot kan, kan van je mentale to-do list af . Bedenk wat je moet doen op een dag om alles draaiend te houden. Waar lopen de dingen spaak?

Als je ochtenden chaos zijn, leg dan outfits klaar de dag van tevoren, zet koffie alvast klaar, maak lunches de avond van te voren, serveer eenvoudig ontbijt en maak het van te voren klaar, als het kan voor meerdere keren. Sta iets eerder op.

Tegen vijven midden in de chaos en nog niets voor het avondeten? Maak een maaltijdplanning voor drie – vier dagen en koop wat je nodig hebt (en niets meer!). Schaf een slowcooker aan, batchcook grote hoeveelheden en vries maaltijden in, of eet het gewoon tot op het is: afwisseling is overrated, het hoeft niet elke dag weer iets compleet anders. Mijn opa en oma waren ook tevreden met aardappels, groenten en vlees, 360 dagen van het jaar en daar probeer ik van te leren.

Vereenvoudig alles wat je kan.

Verminder het aantal keuzes en het aantal dingen waar je je aan hebt opgehangen. Minder keuze in broodbeleg, shampoo, kleding, handtassen en schoenen, make up, avondmaaltijden. Minder activiteiten voor de kinderen, alleen nog ‘ja’ zeggen tegen de mensen met wie je echt graag tijd doorbrengt (ook al blijft er dan nog maar een handvol over), minder winkelen want al die inkomende goederen zijn een boel gedoe, minder verschillende producten in je voorraad, minder planten die je moet verzorgen tenzij dat je lust en je leven is, minder groepen op facebook, notificaties uit op je telefoon….

Zorg voor duidelijkheid in de taken die je moet doen

Een vast tijdstip hebben voor het doen van administratie zorgt voor rust in je hoofd, vooral ’s nachts. Als je elke week je badkamer snel schoonmaakt, wordt hij ie nooit zo vies dat het je een uur kost om ‘m toonbaar te maken. Een ochtend- en avondroutine waarop je doet wat je moet doen om je huis een oase van rust te houden, is essentieel. Schrijf het op als je het nog niet kan onthouden. Verzin je eigen systeem of gebruik het van een ander. Gedaan is belangrijker dan perfect. Routines zijn heel erg niet rock & roll maar ik heb liever alles op tijd voor elkaar om de rest van de dag onbezorgd te kunnen doen wat ik wil, zonder dat alles in het honderd loopt wegens shitplanning.

Stel prioriteiten

Weinig tijd? Doe alleen de basis. De was bijwerken en weten wat je ’s avonds op tafel zet is belangrijker dan schone keukenkastjes. Als je weet wat je prioriteiten zijn, weet je waar je je op moet focussen als je geen tijd hebt om alles te doen zoals je wil.

Toen mijn zoon in het ziekenhuis lag, deden de kinderen de ochtendroutine, de was, vaatwasser, toiletten schoon, stofzuigen en het netjes houden. Ik was werkelijk geïmponeerd. Alles bleef redelijk doorgaan, ondanks dat de man op en neer reed en ik bij de jongen was een groot deel van de dag. Als ik thuis kwam, programmeerde ik de wasmachine, ruimde wat laatste dingen op en daarna kon ik toch nog even avslappe met de man, in een opgeruimd en schoon huis. Gewoon, omdat de belangrijkste dingen in orde waren.

Doe het meteen.

Soms heb je van die dingen… je hebt er al 100 x naar gekeken en elke keer denk je: ‘dat zou ik eigenlijk even moeten doen’. Een dode plant uit zijn lijden verlossen, een lamp indraaien, een plat oppervlak waar rommel als een magneet tot wordt aangetrokken…. uiteindelijk duurt het vaak maar een paar minuten om het te fixen en het is zo’n fijn gevoel als het gedaan is.

Ontrommel vaak

Heel de dag door je huis lopen en je afvragen wat je nog meer weg kan doen is niet echt gezond, maar van ontrommelen een gewoonte maken, wel. Zorg ervoor dat het makkelijk kan, bijvoorbeeld met een donatiedoos in de kledingkast voor die trui met te strakke col en knellende hakschoenen. Als je was opvouwt, vis dan de dingen eruit die te gevlekt, te gelubberd, te veel gat of te verwassen zijn en maak er meteen korte metten mee. Leg dat botte mes niet terug in de la maar bij het speciale afval om te recyclen. Neem een definitief besluit over die ‘nah’s’ die je keer op keer naar de achterste regionen van je kast verhuist. Doneer het speelgoed dat alleen maar op de grond belandt.

Zorg dat alles een plek heeft in je huis

En pas dit aan aan je leven. Gooi je altijd je jas en tas naast de deur neer in plaats van aan de kapstok? Hang dan een haak naast de deur. Altijd ’s mans sleutels en portemonnee op het aanrecht? Zet een fraai bakje neer ervoor. Laat je spullen niet meer ruimte innemen dan de ruimte die ze hebben. Heb je een lade voor knutselspullen? Declutter dan voor je dingen toevoegt in plaats van er een bakje – mandje – lade – opbergdoos – kastje – grote kast voor te kopen.

Ruim op voor je vertrekt

Het geeft een goed gevoel om je huis netjes achter te laten en nog meer om in een keurig opgeruimd huis terug te komen. Ik zorg dat alles na het ontbijt netjes wordt gemaakt, na het middageten en na het avondeten dus tussendoor is er meestal niet zo veel maar even de koffiekopjes, legoblokjes, viltstiften en kleding terug op zijn plek voor we vertrekken is weinig moeite maar een groot plezier.

Doe kleine resets

Instant-gratification: vind een grote mand, loop door je huis en gooi alles erin dat niet op zijn plek ligt en weg kan. Kost een kwartiertje, je huis is meteen een stuk netter en daarna kan je de dingen op je gemak sorteren. Muziekje of podcast erbij…

En na elke maaltijd doen we even een snelle opruim. Kost een paar minuten als iedereen meehelpt en het huis is heel de dag netjes genoeg in plaats van een bron van ergernis. Niet iedereen zijn tolerantie voor rommel is gelijk, die van mij is niet zo hoog dus dit werkt voor mij. Als de kinderen waar ze mee klaar zijn, opruimen vind ik het eigenlijk prima en kost het ook nooit meer dan een paar minuten.

Een Legoproject hoeft echt niet meteen weg omdat ze buiten gaan spelen en de tekenspullen mogen best op tafel blijven staan als ze boven gaan spelen maar niet op zo’n manier dat de hele keukentafel ermee bezaaid ligt.

Vergeet je handtas niet.

Ruim die ook regelmatig op. Zo stom om bij de kassa door 37 kassabonnen, een handvol snoeppapiertjes, tampons en lipglossen heen te moeten graven naar je pinpas. Stop de dag ervoor in je tas wat je nodig hebt, want het is fijn om in een keer, zonder zoeken op het laatste moment, de deur dicht te trekken met je portemonnee, huissleutel en waterfles bij je.