Het leven is heel simpel, maar…

10 uur, en ik heb gedaan wat ik moest doen, inclusief twee vaten bier bottelen en wijn maken. Ik heb dit keer een witte wijn geprobeerd omdat die 150 kronen goedkoper is dan de Spaanse rode wijnconcentraat dat ik normaal gebruik. Ik ben benieuwd.

Waar ga ik eens over schrijven? Ik weet het niet!

Ik dacht: ‘ik verzin een nieuwe naam’. Met twee dingen waar ik heel veel van houd: kaarslicht en kaneel. We branden eigenlijk elke dag wel kaarsen en waar ik kaneel door kan doen, doe ik het.

Misschien dat een andere naam inspiratie geeft om eens iets anders te schrijven? Maar ik ben geen mens voor zo’n blog. Ik schrijf niet zo veel over de dingen waar ik veel van houd, die doe ik gewoon.

Ik houd heel veel van mijn man, maar voor relatieadvies moet je niet bij mij zijn. Of misschien juist wel. Idem met mijn kinderen. Zonder Tips & Trucks en opvoed- en relatieadvies van mensen die zelf ook maar wat aanmodderen zoals de rest van ons, lukt het best goed.
Hoe ga je om met lijpe puberdochter? Wel… soms proberen te begrijpen, soms uitlachen en soms een draai om de oren, verbaal gezien.
Hoe decoreer je je huis minimalistisch? Wel, zet erin wat je zelf mooi vind maar houd de hoeveelheid een beetje binnen de perken. Klaar.
Tips om meer te wandelen? Wel, trek je schoenen aan, loop de deur uit en zet je ene voet voor de andere, een keer of 5000.
Hoe emigreer je naar Noorwegen? Wel, sla dat pad in, leer de taal, en doe er voor wat je kan om er te komen.
Hoe ontrommel je je huis? Stukje bij beetje en stoppen met nieuwe rommel naar binnen te kruien.
Hoe ga je om met een echtgenoot die geen boodschap heeft aan minimalisme? Gewoon zijn gang laten gaan zo lang hij het gezin niet in financiële afgronden stort.

Wie zei dat ook weer….

‘Life is really simple, but we insist on making it complicated’.

Dat is een waarheid als een koe.

Sommige complicaties hebben we natuurlijk niet zelf gekozen. Ziekte, tegenvallers van financiële aard, baanverlies… maar als de basis simpel is, is het een stuk eenvoudiger om om te gaan met die dingen.

We maken het zelf ingewikkeld.

Vroeger sliepen mensen niet op dikke matrassen met donzen toppers en toen liepen we echt niet en masse krom van de rugpijn maar we willen het zelf compliceren met bedframes, ingewikkelde matrassen, donzen kussens voor rug- of zijslapers (doe de test om te zien welk kussen perfect voor jou is!) drie verschillende dekbedden, beddengoed voor elk seizoen en sierkussens die niets anders doen dan liggen waar jij wil liggen, dus elke nacht op de grond gegooid moeten worden.

We willen zelf koffie drinken en dus hebben we tig soorten koffie, koffiezetapparaten, filters, kopjes, siropen, noten- en bonenmelk, roomkannetjes en koffielepeltjes. Hoe eenvoudig, als je tevreden bent met water?

We hebben de luxe om ons druk te maken over ons voorkomen, omdat we niet meer van 6 tot 21 uur aan het sloven zijn om ons van de meest basale zaken als onderkomen, eten en warmte te voorzien dus compliceren we het leven met mode, trends, kastopruimingen, schuldgevoel, uren online shoppen, comfort versus esthetiek, kleurentesten en de vraag ‘maakt deze broek dat mijn kont er dik uitziet?’ (Als je denkt dat het zo is, is het hoogstwaarschijnlijk zo ja. Vraag het alsjeblieft niet aan je man, die geeft toch het verkeerde antwoord).

We maken het zelf gecompliceerd. We denken dat we niet op een bepaalde -heel eenvoudige- manier kunnen leven terwijl duizenden generaties voor ons nog veel eenvoudiger leefden en ook nog eens prachtige muziek konden schrijven, kastelen, schepen, paleizen en kerken konden bouwen en daarbij vaak nagenoeg zelfvoorzienend konden leven in samenlevingen van menselijk formaat.

Tja. Die naam, daar moet ik wat aan doen, en het gewoon simpel houden. Kaarslicht, koffie, kaneel, kou, kippen, konijnen… allemaal leuk en fijn, maar niet mijn thema hier.

Ik ga eens kijken of ik het kind nu wel opgestart krijg en hem naar school brengen. Tegen de tijd dat ik terugkom zal het wel regenen -het wordt al aardig donker buiten- maar ik heb besloten om hoe dan ook een uurtje het bos in te gaan. Vitamine B, enzo. Dat doet me goed.