No Buy…?

Wel, dat socializen ging als verwacht… Niet 😉 maar ik heb gezellig gepraat met een vrouw van ergens in de zestig, moeder van 9, die wol spint en truien breidt van de wol van haar eigen schapen, kippen houdt, een huisje in haar tuin heeft voor de elven, praktisch al haar groenten zelf kweekt en in principe los van de maatschappij kan leven. Mooi.

Ik doe dat nog even niet en weet ook niet of ik het zou willen. Een deel van mij wel. Het andere deel, dat erg gesteld is op sommige van de geneugten van de moderne tijd, niet.

Maar goed. Eind augustus begon ik een ‘koop niets’ maand, nadat ik eigenlijk al maanden nauwelijks iets had gekocht. En zoals altijd als ik mezelf dingen voorneem, lopen de dingen anders maar niet per definitie op een verkeerde manier.

Zo kochten we bijvoorbeeld een zeilboot en besloot ik minder rigide te worden in de manier waarop ik minimalisme toepas.

Soms maak ik het gewoon onpraktisch en oncomfortabel en dat is voor mezelf niet erg maar ik wil niet dat man en kinderen er last van hebben. Het maakt voor hen niet uit of ik nu 10 of 100 kledingstukken heb (ik prefereer 10 boven 100 ;)) maar een beetje rommel gezelligheid in huis, wordt gewaardeerd, net als niet overal moeilijk over doen.

Ik realiseerde me dat meer van iets, niet per definitie beter is. Ook niet van minimalisme. Want als je zo gaat redeneren, is alles overbodig. En dat is het niet. Net zoals dat dingen die gewoon heel handig zijn om te hebben (niet doorgezakte wasrekjes en washandjes die er niet uitzien alsof ze zich de koude oorlog nog kunnen herinneren) best wel mogen aangeschaft zonder zeshonderd keer overdenken.

En we doen kleine, leuke dingen. Ik maak chocolademelk voor als de kinderen uit school komen, met een koekje erbij. Met pompoms die ik eigenlijk als verjaardagscadeautjes had aangeschaft, maakten we hangdingesen. Extra spullen, waah! 😉 We gingen een ijsje eten, gewoon omdat het een mooie dag voor een ijsje was. En we hebben weer ‘de mand’ op vrijdagmiddag: een mand met hierin een snoepje, een zak chips, pak vruchtensap, croissants, wat boeken of tijdschriften van de kringloop en zulks. Altijd leuk.

Het middel moet wel de doelen heiligen. En andersom. Dus dat probeer ik. Net als ‘zo min mogelijk kopen’ voortzetten, maar zonder de rigiditeit waar ik soms naar kan doorslaan. Dat heb ik dan weer opgestoken van deze maand 😉 Balans, enzo.

Iets meer hygge.

Dat kan geen kwaad in deze wereld 🙂